ΕΦΑΠΑΞ: Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της ιστορικής συμφωνίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 10.10.2024 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., κοινή συνεδρίαση των Συλλόγων εργαζομένων (Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., ΣΥ.ΤΑ.Τ.Ε., Σ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε., Σ.Ε.Ε.Τ.) όπου υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ΕΦΑΠΑΞ, τις προϋποθέσεις μετατροπής του Τ.Α.Π.Ε.Τ.Ε. σύμφωνα με το Ν.5078/23, καθώς και για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό του.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν τα τεχνικά και διαδικαστικά κομμάτια και, από κοινού με την Τράπεζα, θα υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο ολοκληρωμένη πρόταση για τη μετατροπή και λειτουργία του Ταμείου Εφάπαξ.

Αναμφισβήτητα συνιστά μοναδική επιτυχία του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. ότι η μετατροπή του Ταμείου θα γίνει με την πλήρη στήριξη της Τράπεζας ώστε να μην υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΩΛΕΙΑ για τους ασφαλισμένους.

Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την παροχή και να αποτρέψουμε «κούρεμα», το οποίο θα ξεπερνούσε το 40% (σύμφωνα με τους αναλογιστές του Ταμείου), και ήταν αναπόφευκτο λόγω της αναγκαστικής εφαρμογής του Νόμου.

Τυχόν τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ταφόπλακα για το εφάπαξ μας, καθώς πλέον πρακτικά θα μιλούσαμε για μία παροχή κάτω ακόμα και από τις εισφορές μας.

Η Τράπεζα θα στηρίξει το Ταμείο με ένα τεράστιο ποσό αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, κάτι πρωτοφανές για τα συνδικαλιστικά πράγματα, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης διεκδίκησης και επιτυχίας από πρωτοβάθμιο σωματείο, όπως είναι ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε..

Συνοπτικά:

ΠΑΡΟΧΗ

Η παροχή θα χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά μέρη (κλάδους) με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, πριν και μετά την μετατροπή του Ταμείου. Το τελικό ποσό της παροχής που θα δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος θα προσδιορίζεται από το άθροισμα των δύο μερών (Α+Β):

Α΄ΜΕΡΟΣ.    

  • Θα αφορά στον χρόνο ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου μέχρι την ημερομηνία μετατροπής του Ταμείου.
  • Σε αυτό το τμήμα η παροχή θα υπολογιστεί στη βάση του υφιστάμενου τρόπου υπολογισμού.
  • Η Τράπεζα θα καλύψει το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που, εκ των πραγμάτων, δημιουργείται, προκειμένου να διασφαλιστεί το ύψος της παροχής, χωρίς περικοπές.

Β΄ΜΕΡΟΣ.

  • Μετά τη μετατροπή του Ταμείου θα δημιουργηθούν «ατομικές μερίδες» για κάθε ασφαλισμένο, οι οποίες, από εδώ και στο εξής, θα «γεμίζουν» με τις εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη).

ΕΙΣΦΟΡΕΣ

  • Η εισφορά του ασφαλισμένου θα ξεκινάει από 1% και θα μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του.
  • Η εισφορά του εργοδότη ορίζεται στο 2% και θα μπαίνει στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα για έκτακτες εισφορές τόσο του εργοδότη, όσο και του ασφαλισμένου.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • Το Ταμείο θα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 3μελές Εποπτικό Συμβούλιο.
  • Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα ορίζονται 4 μέλη από την Τράπεζα και 3 μέλη από τον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.
  • Στο Εποπτικό Συμβούλιο θα ορίζεται 1 μέλος από την Τράπεζα και 2 μέλη από τον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.
  • Με αυτή τη σύνθεση η Διοίκηση του Ταμείου διέπεται από την αναγκαία ισορροπία. Έτσι τα δύο μέρη οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος των ασφαλισμένων, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πολύ μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου μας, και μάλιστα υπό το βάρος των ασφυκτικών προβλέψεων του Νόμου 5078/23, αποτελεί αναμφισβήτητα τεράστια παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους, τόσο τους υφιστάμενους όσο και τους μελλοντικούς.

Πετύχαμε, με αυτή την συμφωνία, να δώσουμε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα, που επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο -πάντα με αρνητικό τρόπο- τις τελευταίες δεκαετίες, και να διασφαλίσουμε την παροχή ακόμα και για τις επόμενες γενεές, όπως ήταν το ζητούμενο.

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες, απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, σωστή προσέγγιση, αντίληψη και ανάλυση των καταστάσεων παρεμβαίνει αποτελεσματικά και επιλύει κρίσιμα και μεγάλα θεσμικά ζητήματα και προβλήματα, ακόμα και όταν αυτά στην αρχή φαίνονται ανυπέρβλητα.

Συνεχίζουμε, μαζί με τους εργαζόμενους, στον ίδιο δρόμο της υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

  Κατεβάστε το αρχείο PDF