Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. 100 Χρόνια

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ 

4-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕΛΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΑΘΗΝΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια δράσης, αγώνων, κοινωνικής παρέμβασης και προσφοράς του, ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. διοργάνωσε μεγάλη έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων, κυρίως από το πλούσιο αρχείο του, στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 4-15 Δεκεμβρίου 2017.

Η ιστορική έρευνα, η σύνταξη των κειμένων, ο σχεδιασμός, η επιστημονική οργάνωση και η επιμέλεια της έκθεσης έγιναν από τον ιστορικό-αρχειονόμο Ζήσιμο Χ. Συνοδινό, συνταξιούχο συνάδελφο, τ. προϊστάμενο στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας, σε συνεργασία με τον αρχειονόμο Αλέξη Κράους, συνταξιούχο συνάδελφο, τ. υπεύθυνο του Αρχείου του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2018, προσήλθαν παλαιά και νεότερα συνδικαλιστικά στελέχη από την Ε.Τ.Ε., εκπρόσωποι της Ο.Τ.Ο.Ε., της Γ.Σ.Ε.Ε., των συλλόγων των τραπεζοϋπαλλήλωνκαι πλήθος συναδέλφων. Μίλησαν ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του Συλλόγου, Γ. Αρβανίτης και Θ. Παπαγιάννης, και οι ιστορικοί-ερευνητές Ζήσιμος Χ. Συνοδινός, Αλέξης Κράους και Ακρίτας Καλούσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε όλους τους παλαιότερους εν ζωή προέδρους του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., από το 1971 κ.ε., Αθ. Γιαννακόπουλο, Νίκ. Πίσκοπο, Επ. Μαυρουλίδη, Ιωάννα Ζερβάκη, Χρ. Πρωτόπαπα, Γ. Τσιορμπατζή, Φ. Δεληβοριά, Μαν. Μαυροφόρο, Δ. Κουσελά, Στ. Κούκο και Γ. Γιαννακόπουλο.

Παρακάτω μπορείτε να ξεναγηθείτε σε όλα τα τμήματα και της έκθεσης.

> Πρόσκληση στα εγκαίνια της έκθεσης Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. για τα 100 χρόνια του

> Αφίσα έκθεσης Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. για τα 100 χρόνια

> Τρίπτυχο έκθεσης Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.

Ομιλίες

Ιστορία του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. 

  • Κοινωνική δράση και Αλληλεγγύη
  • Η εφημερίδα του Συλλόγου Τραπεζιτική.
    Η εφημερίδα Τραπεζιτική του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. αποτελεί ένα από τα εγκυρότερα και μακροβιότερα εργατικά φύλλα, αφού εκδίδεται ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 1934 μέχρι σήμερα, με μια αναγκαστική διακοπή μεταξύ των ετών 1942 και 1945 λόγω των γεγονότων της Κατοχής. Μάλιστα την πρώτη περίοδο μέχρι την Κατοχή κυκλοφορούσε με δύο παράλληλα μηνιάτικα τεύχη: το ένα συνδικαλιστικό και το άλλο οικονομικοτεχνικό τραπεζικό. Με αρθρογραφία υψηλού επιπέδου και ευρύτητα θεμάτων, αποτελεί σημαντική πηγή όχι μόνον για τη δράση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., αλλά και για την ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα.
  • Το πρώτο φύλλο και διάφορες ειδικές εκδόσεις της Τραπεζιτικής.

  • Η βιβλιοθήκη του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.
    Η Βιβλιοθήκη του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. άρχισε να συγκροτείται από την ίδρυση του Συλλόγου στο πρότυπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Τράπεζας, με σκοπό όχι μόνον την «πνευματική αναψυχή» των μελών, αλλά και την υπεύθυνη επαγγελματική τους ενημέρωση. Λειτούργησε ως δανειστική, απέκτησε πολλούς και σπάνιους τίτλους βιβλίων (αρκετοί υπήρξαν προσφορά της Τράπεζας, στελεχών της, συνδικαλιστών, απλών συναδέλφων ή άλλων φορέων) και μέχρι το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου γνώρισε σημαντική άνθιση. Βαθμιαία περιορίστηκε ο ρόλος της και οι εκάστοτε προσπάθειες ανασυγκρότησης και εμπλουτισμού της με νέες αγορές, στα 1960 και 1970, απέδωσαν περιορισμένα αποτελέσματα. Η τελευταία (ανεπιτυχής) κίνηση για την επαναλειτουργία της σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σήμερα ένα τμήμα των βιβλίων της έχει παραδοθεί στη Βιβλιοθήκη του Ιστορικού Αρχείου της Ε.Τ.Ε. και το υπόλοιπο φιλοξενείται στη Λέσχη του Συλλόγου.
    Διάφορες παλαιές και νεότερες εκδόσεις από την Βιβλιοθήκη.