Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η ΟΤΟΕ ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη, προκειμένου αφ’ ενός να του εκθέσει τις βασικές της προσεγγίσεις, αφ’ ετέρου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου, ενόψει των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα που ενδιαφέρουν κατ’ εξοχή τον κλάδο.
Η συνάντηση έγινε με τηλεδιάσκεψη στις 26/2/2021, το απόγευμα. Σε αυτήν συμμετείχαν το Προεδρείο της ΟΤΟΕ, ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης, η Γενική Γραμματέας κα Στρατινάκη, η Γεν. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα. Καρασιώτου και οι κ.κ. Δουφεξής και Μυλαπίδης, στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η ΟΤΟΕ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του, αναφέρθηκε σε μια σειρά κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τονκλάδο και τους εργαζόμενους.
Ειδικότερα:
- τραπεζικός κλάδος και οι εργαζόμενοι σε αυτόν βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων, των νέων τεχνολογικών αλλαγών, της ψηφιοποίησης, της πορείας μετασχηματισμού για την μετάβαση στην νέα εποχή. Μέσα σε αυτό το σύνθετο και αβέβαιο περιβάλλον, σε αυτές τις πρωτόγνωρες και αβέβαιες εξελίξεις, εν μέσω πανδημίας, η προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών μας δικαιωμάτων αποτελεί για την ΟΤΟΕ την πρώτη προτεραιότητα.
- Η πανδημία συνεχίζεται και έχει αναδείξει την ανάγκη για την διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία. Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, για την κατάθεση των οποίων η ΟΤΟΕ ζήτησε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να διασφαλίζουν τον εθελοντικό χαρακτήρα της τηλεργασίας, ίσα δικαιώματα για τους τηλεργαζόμενους, την τήρηση του ωραρίου και το δικαίωμα αποσύνδεσης, την ισορροπία εργασίας – οικογενειακής ζωής, την υγεία, την ασφάλεια, τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιωτικότητας του εργαζόμενου, έτσι ώστε να μην τον οδηγούν σε απομόνωση και αποξένωση από το εργασιακό του περιβάλλον. Κυρίως πρέπει οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις να αφήνουν χώρο για κλαδική συλλογική διαπραγμάτευση για την τηλεργασία και να μην οδηγούν σε άνιση ατομική διαπραγμάτευση εργαζόμενου – εργοδότη. Η ΟΤΟΕ έχει ήδη επεξεργαστεί εξειδικευμένες προτάσεις για τα θέματα αυτά, τις οποίες και θα καταθέσει στον δημόσιο διάλογο.
- Για το νόμιμο ωράριο εργασίας με κλαδικές ρυθμίσεις, τονίσαμε ότι έχει θεσμοθετηθεί μέσα από τις κλαδικές ΣΣΕ και πάντα μέσα από συστηματικό διάλογο ΟΤΟΕ-Τραπεζών.
- Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου σχετικά με τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ και του ΟΜΕΔ, δεδομένου ότι η ΟΤΟΕ είχε στο παρελθόν θετική εμπειρία από τον θεσμό και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην αντιμετώπιση ακραίων συμπεριφορών από τους εργοδότες.
- Αναφερθήκαμε στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται για τις Συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ΣΣΕ από τη διατήρηση διατάξεων της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, όταν μάλιστα οι τότε λόγοι της ψήφισής τους έχουν ουσιαστικά εκλείψει.
- Θέσαμε τα σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ από τον ΕΦΚΑ και ζητήσαμε την παρέμβαση του Υπουργείου για άμεσες λύσεις.
- Ζητήσαμε ενημέρωση για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις και τις τυχόν επιπτώσεις τους για τους ήδη ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας:
- Αναφέρθηκε στη σημασία της διαβούλευσης με τους φορείς, επισημαίνοντας ότι η ΟΤΟΕ είναι η πρώτη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που συναντά για το σκοπό αυτό.
- Τόνισε ότι σκοπός του Υπουργείου δεν είναι να αιφνιδιάσει, ούτε να νομοθετήσει εν κρυπτώ. Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι υπό επεξεργασία και η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει μετά από εκτεταμένο διάλογο και διαβούλευση. Αυτό, πάντως, δεν θα γίνει όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.
- Για το ωράριο και τις υπερωρίες δήλωσε ότι θα εισαχθεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ως μέτρο – εγγύηση για τους εργαζόμενους και ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 8ώρου.
- Για τον ΣΕΠΕ και τον ΟΜΕΔ σημείωσε ότι πρέπει να ξαναδούμε τις αρμοδιότητές τους, με διάκριση μεταξύ ατομικών και συλλογικών διαφορών εργασίας και ζήτησε τις προτάσεις της ΟΤΟΕ για τα θέματα αυτά.
- Για την ΠΥΣ 6/12 παρέπεμψε στην Γενική Γραμματέα κα Στρατινάκη, η οποία αναφέρθηκε στο σχετικό νομικό πλαίσιο, που εξακολουθεί να έχει ισχύ. Ζήτησε, πάντως, τις θέσεις και τις προτάσεις της ΟΤΟΕ και για τα θέματα αυτά.
- Για τις επικουρικές συντάξεις ο Υπουργός και τα στελέχη του Υπουργείου ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση αιφνιδιασμού, ούτε τίθεται ζήτημα απωλειών για τους ήδη εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις.
- Ειδικά για το θέμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ η Γενική Γραμματέας. κα Καρασιώτου ανέφερε ότι είναι υπό επεξεργασία ενιαίοι κανόνες για τις παροχές σε χρήμα, αλλά υπάρχει βούληση να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και κάλεσε την ΟΤΟΕ να εκθέσει ειδικότερα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, αναγνωρίζοντας ότι σε αρκετούς τομείς υπάρχουν προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεσα ειδική συνάντηση εκπροσώπων της ΟΤΟΕ με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου, για να αναζητηθούν κατάλληλες λύσεις.
- Για το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, ο Υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια στη λειτουργία του σ.κ. στην Ελλάδα, για να μην υπάρχουν περιθώρια θεσμικής του αμφισβήτησης.
Στο κλείσιμο της συνάντησης, η ΟΤΟΕ:
- Επανέλαβε στον Υπουργό και στα στελέχη του Υπουργείου ότι η ΟΤΟΕ έχει και επεξεργασμένες προτάσεις και αποδεδειγμένη αξιοπιστία, έτσι ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά μέσα από τον διάλογο, τονίζοντας ότι οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις οφείλουν να αφήνουν χώρο για συλλογική διαπραγμάτευση σε κλαδικό επίπεδο τόσο πριν, όσο μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
- Επιφυλάχθηκε να καταθέσει άμεσα τις ειδικότερες θέσεις και προτάσεις της επί των θεμάτων που τέθηκαν συνοπτικά στη συνάντηση και σημείωσε ότι η συμμετοχή σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο προϋποθέτει την αποφυγή μονομερών ενεργειών σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων μας, κάτι που θα βρει απέναντι και ενωμένο το σύνολο του κλάδου.