Συνάντηση του Προεδρείου του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Ε.Τ.Ε.

Στο πλαίσιο του κύκλου θεσμικών συναντήσεων με τη Διοίκηση για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, πραγματοποιήθηκε χτες 14.02.2022 συνάντηση του Προεδρείου του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με τη Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας                                         κα Ε. Χατζηιωάννου και το Βοηθό Γενικό Διευθυντή κ. Γ. Αρμελινιό.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάσαμε και αναλύσαμε διεξοδικά τις θέσεις μας για μια σειρά από ζητήματα με γνώμονα, όπως πάντα, την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα:

T.A.U. / HUBS

Η Διοίκηση καταρχήν διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή δέσμευση για υποχρεωτική μεταφορά προσωπικού στη DoValue και η πρόταση αφορούσε σε εθελοντική μετακίνηση με παροχή κινήτρων από την Τράπεζα.

  • T.A.U.: Με δεδομένες τις μεγάλες και πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε πολλούς χώρους της Τράπεζας, το Προεδρείο του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. ζήτησε την εκπόνηση ενός σχεδίου από το HR για την αξιοποίηση των συναδέλφων από τους συγκεκριμένους χώρους σε θέσεις αντίστοιχες με τα προσόντα τους. Η Διοίκηση αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία μας και δήλωσε ότι το HR, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των συναδέλφων.
  • Hubs: Η θέση μας ότι οι συνάδελφοι από τα Hubs πρέπει να αξιοποιηθούν στο Δίκτυο έγινε αποδεκτή από τη Διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος θα παρακολουθεί το θέμα από κοντά και θα παρεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτηθεί.

ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ – ΚΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Ζητήσαμε και λάβαμε τη δέσμευση της Διοίκησης για την άμεση πραγματοποίηση του Συμβουλίου Προαγωγών Ανωτάτων που εκκρεμούν, την επίσπευση των αντίστοιχων διαδικασιών για τις Προαγωγές στον Κλάδο Τεχνικού Προσωπικού και την τακτοποίηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων σχετικά με τις μετατάξεις στον Κλάδο Κύριου Προσωπικού. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Εκ μέρους του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. τέθηκε το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο να καθυστερεί επί μήνες και με ευθύνη της Τράπεζας η έκδοση των Π.Δ. σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Αναβαθμίσεων Εξειδικευμένου Προσωπικού. Η Διοίκηση ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν σταλεί ακόμα τα εισηγητικά από όλες τις Διευθύνσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους και στη συνέχεια να εκδοθούν οι σχετικές Π.Δ. Η απάντηση αυτή δεν θεωρείται επαρκής και δεν μας ικανοποιεί. Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των Π.Δ. για όσες εισηγήσεις βρίσκονται ήδη στο Προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση, ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. θα συνεχίσει να πιέζει ώστε να τακτοποιηθεί η σχετική εκκρεμότητα και να μην καθυστερεί η εξέλιξη των συναδέλφων.

ΔΙΚΤΥΟ

Όπως εξηγήσαμε και στην τελευταία μας ανακοίνωση, η στήριξη του Δικτύου είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας. Σε αυτό το πλαίσιο, θέσαμε στη χθεσινή συνάντηση το θέμα της πραγματοποίησης στοχευμένων προσλήψεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα κενά που έχουν δημιουργηθεί με τις αποχωρήσεις εκατοντάδων συναδέλφων και έχουν σαν αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των Καταστημάτων. Για όλα τα θέματα που αφορούν στο Δίκτυο, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με τα αρμόδια Στελέχη της Διοίκησης.

Τ.Υ.Π.Ε.Τ. 

Η Διοίκηση αναγνωρίζει τη σημασία του Ταμείου Υγείας και παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για τη στήριξή του.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ 

Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων, ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. κατέθεσε τις προτάσεις του για την τροποποίηση ορισμένων σημείων του νέου Κανονισμού Οδοιπορικών (όριο χιλιομέτρων, χιλιομετρική αποζημίωση) λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, και τη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων το τελευταίο έτος. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις μας και θα επανέλθει άμεσα.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το θέμα της τηλεργασίας και των όρων υπό τους οποίους θα πραγματοποιείται αποτελεί αντικείμενο της νέας Κλαδικής Σύμβασης που διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο η Ο.Τ.Ο.Ε. με τις διοικήσεις των Τραπεζών. Ωστόσο είναι ήδη σε ισχύ υπουργική απόφαση που υποχρεώνει τους εργοδότες να καταβάλουν την ελάχιστη προβλεπόμενη αποζημίωση σε όσους εργάζονται εξ αποστάσεως. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε για την καταβολή των αντίστοιχων ποσών στους τηλεργαζόμενους.

ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Μετά την πρόσφατη μεταφορά μέρους της διαδικασίας χορήγησης των δανείων προσωπικού στη Διεύθυνση Προϊόντων Μ.Μ.Ε. και Δανείων Λιανικής (912) ζητήσαμε και λάβαμε από τη Διοίκηση τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφοροποίηση στην εγκριτική  διαδικασία. Τα δάνεια προσωπικού θα συνεχίσουν να δίνονται με τους όρους που προβλέπονται από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις.

ΕΝΤΑΞΕΙΣ

Στη συνάντηση διατυπώσαμε την εκπεφρασμένη θέση μας ενάντια στην ύπαρξη διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού και επαναφέραμε το θέμα της ένταξης στον Κανονισμό Εργασίας των εργαζόμενων που προέρχονται από τις τ. Συνεταιριστικές Τράπεζες, των προερχόμενων από τα προγράμματα Ι.Κ.Υ., των τέκνων θανόντων συναδέλφων κλπ. Η Διοίκηση διατύπωσε την άποψη ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να αφορά σε όλες τις κατηγορίες των ειδικών συνεργατών.

Η ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα είναι πάγια θέση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. ωστόσο πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί χρόνο και με πολλές παραμέτρους που

πρέπει να εξεταστούν σε βάθος. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν οι εντάξεις των ως άνω συναδέλφων. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Οι διατάξεις του τελευταίου εργασιακού νόμου, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην προβλεπόμενη μέσω Συλλογικών Συμβάσεων ενίσχυση δραστηριοτήτων του Συλλόγου με αποτέλεσμα αυτές να καθυστερούν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις της Ο.Τ.Ο.Ε. με τις Τράπεζες για την εξεύρεση λύσης με βάση όσα προβλέπονται στις Συλλογικές μας Συμβάσεις και σε αυτή την κατεύθυνση τόσο ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. όσο και η Διοίκηση θα στηρίξουν τις προσπάθειες για οριστική επίλυση του θέματος.  

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις συναντήσεις με τη Διοίκηση ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. προσέρχεται με τις προτάσεις του και τα επιχειρήματά του προκειμένου να βρίσκονται λύσεις στα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε για το αμέσως επόμενο διάστημα ενημέρωση και για την εξέλιξη του προγράμματος Μετασχηματισμού. 

Παράλληλα όμως με τις συναντήσεις, ως Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να διασφαλίσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Διοίκησης και να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά όπου χρειάζεται για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Γι’ αυτό καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν τους εκπροσώπους του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. για όλα τα θέματα, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειάζεται.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ («ΚΟΥΤΑΚΙ»)

Η σημερινή ημερομηνία είναι σταθμός για τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα. Στην εκκαθάριση της μισθοδοσίας για το μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχει πλέον η κράτηση που σχετίζεται με την προσωπική διαφορά. Όπως προβλέπεται στην τελευταία Επιχειρησιακή Σύμβαση που υπέγραψε ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., το «κουτάκι» εξαλείφεται οριστικά από 1/1/2022. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε από το 2012 και ξεκινάει μια νέα εποχή διεκδίκησης για περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων. Η αποκατάσταση των απωλειών ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη ήταν. Χρειάστηκε μακρά και επίμονη διαπραγμάτευση. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαπραγμάτευσης είναι οδηγός για το μέλλον. Αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι με τον πολυεπίπεδο καθημερινό μας αγώνα μπορούμε και πετυχαίνουμε να προασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα.     

  Κατεβάστε το αρχείο PDF